📜 Danıştay Karar Künyesi
4. Daire – 2023/9722 – 2024/1012 – 19.02.2024
🔎 Karar Özeti
Danıştay, davacının pansiyonunun 3 ay süreyle kapatılmasına ilişkin kararın hukuka uygun olduğuna hükmetti. Davacının işletmesinde para karşılığı fuhuş yapıldığına dair tespitlerin bulunduğu ve kamu düzeninin bozulmasını engellemek amacıyla kapatma işleminin yapıldığı belirlenmiştir.
Karar İçeriği
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2023/9722
Karar No : 2024/1012
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kaymakamlığı
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacıya ait Tekirdağ ili, Çorlu ilçesi, … Mahallesi, … Caddesi, No:… adresinde bulunan pansiyon faaliyet konulu iş yerinin 3 ay süre ile kapatılmasına ilişkin Tekirdağ ili Çorlu ilçesi Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu Başkanlığının… tarih ve … nolu komisyon işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; uyuşmazlıkta, davacının işletmecisi olduğu işyerinin 3 ay süre ile kapatılmasına neden olan olaya ilişkin dosyadaki bilgi ve belgeler ile ifade tutanaklarının ve özellikle para karşılığı fuhuş yapan bayanlar ile fuhuş amaçlı olarak aparta giden erkek şahısların ifadelerinin birlikte değerlendirilmesinden; “…” olarak bilinen “O. T.” isimli şahsın telefon ve internet üzerinden bulduğu müşteriler ile yabancı uyruklu bayana fuhuş için aracılık yaptığı, bayanların polis merkezinde alınan ifadelerinde; müşterileri ile davacının işletmecisi olduğu … Apart Pansiyonda cinsel ilişkiye girdiklerini beyan ettikleri, dosya içerisinde mevcut olan diğer ifadelerde ise yabancı uyruklu bayanların anılan … Apartta kaldıklarını, kendi odalarında değil anılan işletmenin başka odalarında ilişkiye girdiklerini, “…” olarak bilinen kişinin müşterileri bularak … Apart’a yönlendirdiğini beyan ettikleri, böylece davacıya ait işyerinde fuhuş sebebiyle bulaşan zührevi hastalıkların yayılmasını ve bu yüzden kamu düzeninin bozulmasını engellemek amacıyla yürürlüğe konulan ve Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün belirlediği kurallara aykırı olarak işletmenin asıl amacı dışında faaliyet gösterilerek para karşılığı fuhuş için zemin oluşturulduğunun tespit edildiği görüldüğünden; davacıya ait söz konusu işyerinin üç ay süreyle kapatılmasına ilişkin Tekirdağ ili Çorlu ilçesi Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu Başkanlığının … tarih ve … sayılı işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, Çorlu Cumhuriyet Savcılığında devam eden … soruşturma numaralı dosyada şüpheli konumunda olduğu ve soruşturmanın halen devam ettiği, isnat edilen insan ticareti ve fuhuş suçlamalarının kendisiyle ilgisinin bulunmadığı, pansiyonun resepsiyon bölümünde çalışan H.Ü. nün ifadesinde de işyeri sahibinin anılan fiilleri bilmesinin mümkün olmadığı yönünde olduğu, fuhuşa ilişkin herhangi bir tespit ve tutanak bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ :…
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine, 19/02/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.