📜 Danıştay Karar Künyesi
5. Daire – 2016/23027 – 2021/1871 – 09.06.2021
🔎 Karar Özeti
Danıştay, Cumhuriyet Savcısı hakkında düzenlenen performans değerlendirme formunun iptaline dair İdare Mahkemesi kararını onayarak, iptal gerekçelerinin hukuka uygun olduğunu belirtti.
Karar İçeriği
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/23027
Karar No : 2021/1871
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurulu / …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan davacı hakkında 28/09/2009-25/04/2013 dönemine ilişkin olarak düzenlenen 02/08/2013 tarihli performans değerlendirme ve geliştirme formunun iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının yaptığı görevin niteliği, bu görevdeki iş yoğunluğu ve personel yetersizliği göz önüne alındığında, bazı durumlarda iş ve işlemlerde gecikme olabileceği gibi hata yapılmasının da doğal olduğu, bir veya iki unsur hariç davacının süreklilik arz eden ve sayıca fazla olan hatası yahut ihmalinin bulunmadığı gibi buna ilişkin bilgi ve belgelerin de dosyaya sunulmadığı, öte yandan, davacının eleştirilen iş ve işlemlerinin toplam baktığı iş sayısına oranla düşüklüğü göz önüne alındığında bir unsur hariç performans değerlendirme formunun hiçbir unsurunda beklenenin üzerinde olmadığının belirtilmesinin de dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler tetkik edildiğinde hakkaniyet teşkil etmediği anlaşıldığından, yeterince gerekçeleri ortaya konulmadan 67,0 olarak düzenlenen dava konusu performans değerlendirme ve geliştirme formunda hukuka, mevzuata ve hakkaniyet ilkelerine uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, temyize konu İdare Mahkemesi kararında iptal gerekçesi olarak belirtilen hususlarla ilgili dayanak belgede tespitlerin yer aldığı, İdare Mahkemesince eksik incelemeye dayalı ve kısmen gerekçesiz karar verildiği, dava konusu işlemde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun’un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/06/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.